cookinwithPeah

Kerabu Thai Kerang

April 18, 2017

Bahan2 :
Kerang
Cili Padi
Bawang Putih (tak perlu buang kulit)
Limau Nipis (perah & buang bijii)
Air Asam Jawa
Sos Ikan
Baby Tomato
Daun Ketumbar
Gula & Garam

................................................................................
1. Rebus kerang sampai terbuka. TIPS: Buang air dan masukkan ais dan air sejuk taknak kerang tu kecut .
2.Tumbuk kasar cili padi & bwg putih.
3.Perah limau nipis dan masukkan gula dan garam .
4. Campurkan air asam jawa dan sos ikan.
5.Masukkan kerang, kacau sebati & rasa ikut keinginan nk pedas ke masam,masin,manis sume yer hihi.
6.Masukkan tomato & daun ketumbar dan kacau sebati lagi.
Siap!! selamat mencuba #cookinwithPeah

You Might Also Like

0 comments